Discover Arts
Jaar 1

Fotografie
Omschrijving
Wil jij dat jouw mooiste foto in de school wordt opgehangen? Kies dan de module fotografie, waarbij je op een andere manier leert kijken en fotograferen. Met je mobiel ga je aan het werk en maak je een mooie fotocollectie. In de eerste les krijg je een spelvorm, waarbij het toeval een rol speelt. In andere lessen krijg je opdrachten waarbij je juist goed leert zoeken. Je gaat in ieder geval het lokaal uit om het schoolgebouw binnen, buiten en de natuur te fotograferen. Je leert hoe je de gemaakte foto’s kunt veranderen: zoomen, uitsnede, kleur, enz. In groepjes bespreek je elkaars foto’s, zodat er een goede keuze gemaakt wordt. We sluiten de lessenserie af met een eindopdracht waar je meerdere lessen aan kan werken. Je print je mooiste foto in kleur uit. De foto’s worden in wissellijsten op de gangen geëxposeerd.
Vakken
Tekenen, Ontwerp & Vormgeving
Eindproduct
De eindfoto print je uit. Dit laat je zien aan de rest van de groep. De beste werken worden opgehangen en geëxposeerd in de school.

Stopmotion
Omschrijving
Heb je altijd al een animatiefilm willen maken met beeld en geluid? Dan zit je bij de module Film Stopmotion helemaal op de goede plek. Stopmotion is een filmtechniek, waarover je in deze module meer zal leren. Je werkt met een app op je mobiel. Een animatiefilm maken kost tijd en daarom werk je in een team. Samen met je groep bedenk je een verhaallijn en maken jullie een taakverdeling: Lijkt geluid je leuk (muziek, geluiden, voice-over) of heb je meer met beeld (animatieklei, tekenen, gekleurd papier)? Als beeld en geluid bij elkaar komen, ontstaat er uiteindelijk een mooie film! Het beste stopmotion-filmpje van de modules sturen we in naar het NFFS: Nationaal Film Festival Scholieren.
Vakken
Tekenen, Muziek
Eindproduct
Je presenteert je zelfgemaakte stopmotion-filmpje aan de klas.
Goed om te weten:
Neem een opgeladen telefoon mee naar de les.

Tinkercad 3D printen
Omschrijving
3D printen heeft de toekomst! Wil jij één van de technieken van de toekomst leren? Kies dan de module 3D ontwerpen en printen. 3D printen wordt steeds vaker gebruikt: Eindhoven wil 5 geprinte huizen bouwen, maar ook in bijv. ziekenhuizen gebruiken ze 3D prints. In de module werk je met je Chromebook en het programma Tinkercad. Je leert meer vaardigheden dan in de gewone lessen. Er zijn verschillende opdrachten waaruit je er één kiest die je het leukst lijkt. Een sieradenserie ontwerpen voor een klant, een Minkema-mascotte ontwerpen voor een schoolvak enz. In teamverband werk je aan de gekozen opdracht en maken jullie een presentatievoorstel. Je eindontwerp wordt op school geprint in de kleur van je keuze.
Vakken
Tekenen, Beeldende vakken
Eindproduct
Geprint ontwerp.

Theater
Omschrijving
Een van de leukste manieren om teksten te presenteren, om een verhaal te vertellen, is door middel van theater. Je hebt het misschien meegemaakt bij de eindmusical van groep 8. Er zijn verschillende vormen van theater zoals toneelvoorstellingen, musicals en cabaret. In deze module gaan we dat theater nader onderzoeken en beleven en we gaan ook een kleine voorstelling maken. Wat heb je nodig om tot een leuke voorstelling te komen? Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een theaterproductie? Lijkt het je leuk om je daar eens in te verdiepen, schrijf je dan in voor deze module.
Vakken
Talen, Muziek, Beeldende vakken
Eindproduct
Korte voorstelling in groepjes.
Goed om te weten
We organiseren een excursie naar een theater (o.v.b.).

Maak het onzichtbare zichtbaar
Omschrijving
In de wereld om je heen zijn miljoenen vormen, voorwerpen en spullen te zien. Sommige voorwerpen vallen op door hun bijzondere vormgeving. Wij gaan ons in deze talentmodule richten op de voorwerpen en spullen die je in eerste instantie niet direct opvallen. Soms weten we van sommige spullen niet eens de naam. We kruipen in de huid van een vormgever en gaan een object op een originele manier restylen, zodat het gaat opvallen.
Vakken
Ontwerp &Vormgeving, Tekenen
Eindproduct
Een 2D/3D gerestyled gebruiksvoorwerp (een model).
Goed om te weten
Vind jij het leuk om lekker bezig te zijn en dingen te maken? Je gaat hier vooral praktisch aan het werk met materialen zoals, papier, hout, karton, verf e.a.

Journalistiek
Omschrijving
Journalisten brengen dagelijks nieuws op tv, in de krant en op YouTube en Insta. Als journalist moet je goed kunnen schrijven en echt nieuws van fake news kunnen onderscheiden. Tegelijk word je als kijker of lezer van nieuws steeds beïnvloed door journalisten. Wat voor trucs gebruiken journalisten hiervoor? Hoe kun je fake news van echt nieuws onderscheiden en hoe weet je dat je wordt beïnvloed? Dit leer je allemaal in de module journalistiek.
Je krijgt veel vrijheid. Samenwerken is heel belangrijk. Nieuwsgierigheid ook. Je gaat samen op zoek naar nieuws, op school en in de wereld om je heen. Je gaat eropuit om een reportage te maken of iemand te interviewen. Je leert hoe je daarvan verslag kunt doen. Je leert allerlei vaardigheden (schrijven, onderzoek doen, vormgeven) die je je hele leven goed kunt gebruiken.
Vakken
Maatschappijleer, Nederlands
Eindproduct
Je maakt samen een online krant, waarin plek is voor interviews, achtergrondartikelen, fotoreportages en nieuwsvideo’s.
Goed om te weten
Volg alvast NOS Stories op Instagram, dan lig je voor op je klasgenoten.
Moeilijkheidsgraad
Jaar 2

Musical
Omschrijving
Hou jij van muziek, theater en/of musical? Dan is deze talentmodule zeker iets voor jou! Tijdens de module leer je meer over de geschiedenis van muziektheater. Je gaat aan de slag met theateroefeningen, zangoefeningen, dans of je eigen instrument. Ook leer je meer over verschillende rijmvormen en hoe muzieknummers in elkaar zitten. Samen met andere leerlingen maak je uiteindelijk in groepjes een korte scène uit een musical, waaraan jullie je eigen invulling geven. Voor ieder dus wat wils in deze module: muziek, dans, theater & zang.
Vakken
Muziek, Nederlands, Geschiedenis
Eindproduct
Je presenteert je eigen scene aan de klas.
Goed om te weten
Neem je instrument mee naar de les als je dat wilt gebruiken. Belangstelling voor musical is een must!

SketchUp
Omschrijving
Heb je iets met ruimtelijk denken, houd je van structuur, geef je niet snel op en wil je ideeën tot in detail uitwerken? Dan is dit een module voor jou! Na de module ben je voldoende vaardig om zelf 3D ontwerpen te maken met SketchUp. SketchUp is een prima opstap naar professionele tekenprogramma’s: van productdesign tot architect, van animator tot gamedesigner, maar ook in de engineering industry, medische wereld en de bouw.
Vakken
Tekenen, Wetenschap & Techniek
Eindproduct
Een ruimtelijk ontwerp waar je “doorheen kunt lopen”.
Goed om te weten
Je moet nauwkeurig kunnen werken.
Moeilijkheidsgraad

Adobe Photoshop
Omschrijving
Altijd al goed willen zijn in Photoshop? In de media zie je vaak gefotoshopte beelden die grappig zijn, maar er zijn er ook waarbij je bijna niet kunt zien dat ze nep zijn. Na deze module heb je dat allemaal door!
In het computerlokaal leer je met het programma Adobe Photoshop je foto’s zo te bewerken, dat iedereen gelooft wat je gemaakt hebt. Je kent vast wel zo’n belangrijke foto waarop het net lijkt alsof er een lantaarnpaal uit je hoofd groeit. Je leert hoe je die weg kunt werken. Behalve foto’s verbeteren leer je met Photoshop ook compleet nieuwe fantasiebeelden te maken.
Om het programma te leren kennen, begin je met oefeningen. Je leert verschillende tools te gebruiken: lagen, filters, maskers, klonen, morphen enz. Daarna ga je met je eigen foto’s aan het werk. Je leert bijvoorbeeld een foto die je op school hebt gemaakt zo te veranderen, dat het lijkt alsof je op wereldreis bent. Je kunt je bewerkte foto’s gebruiken als achtergrond voor je mobiel, je bureaublad enz.
Vakken
Tekenen
Eindproduct
Met de computer gecreëerde foto’s.
Goed om te weten
Je moet nauwkeurig kunnen werken.
Moeilijkheidsgraad

Storytelling
Omschrijving
Combineer je creativiteit graag met verhalen vertellen en techniek? Je bent nieuwsgierig, vertelt graag verhalen en denkt in beelden. Het idee dat anderen meegenomen worden in jouw verhalen en bijbehorende beelden lijkt je wel wat. Dan is Storytelling echt iets voor jou!
Je oefent in deze module vertellen en vertalen in beelden (tekeningen). Je bedenkt een verhaallijn, personages en dialogen die passen bij jouw beeldverhaal. Die verhaallijn is gebaseerd op een korte (zelfbedachte) gebeurtenis met een inleiding, hoogtepunt en afronding.
Vakken
Nederlands / Tekenen
Eindproduct
In zeven weken maak jij een ‘story’, jouw verhaal. In je vooronderzoek gebruik je graphic novels/strips. Wat je hier ontdekt, pas je toe in jouw verhaal. Aan de hand van een storyboard maak je dan de beelden voor jouw filmpje of fotostrip.
Goed om te weten:
Jouw creativiteit meenemen is voldoende.

Regelmatige veelvlakken
Omschrijving
Plato en Euler verwonderden zich er al over: hoe prachtig regelmatig veelvlakken in elkaar kunnen zitten. Na een stukje theorie ga je in deze talentmodule praktisch aan de slag. Ontwerp een ruimtefiguur met rietjes en maak een bijpassende bouwplaat: hoe zorg jij ervoor dat deze modellen stevig in elkaar zitten en aantrekkelijk zijn om naar te kijken? In deze module kom je meer te weten over platonische lichamen, ontdek je regelmaat en patronen binnen wiskundige ruimtefiguren, leer je hoe je een patroonvulling volgens de kunstenaar Escher ontwerpt en creëer je, door gebruik te maken van verschillende technieken, een ruimtefiguur. Een creatieve, technische en wiskundige uitdaging!
Vakken
Wetenschap & Techniek, Wiskunde
Eindproduct
Je maakt een draadmodel en een bouwplaat. De ontwerpen presenteer je uiteindelijk aan de klas.
Goed om te weten
Het ontdekken van eigenschappen van ruimtefiguren en het maken van een bouwplaat vereisen wat inzicht.
Moeilijkheidsgraad

Van niets tot iets (ontstaansgeschiedenis)
Omschrijving
In deze talentmodule leer je de ontstaanstechnieken van bepaalde materialen. Dit wil zeggen: hoe bepaalde materialen tot stand gekomen zijn. Weet jij hoe textiel wordt gemaakt, wat een binding is, welke bindingen er zijn? Wat is een non-woven in textiel, hoe kan je van losse wol een stof maken? En papier, hoe wordt dit gemaakt? Kun je zelf plastic maken? Je gaat deze technieken zelf toepassen: het weven van stoffen, het vilten van wol, stoffen knopen, papier scheppen en manden vlechten van pitriet. Maar ook gaan we zelf bio-plastics maken. Oude en nieuwe ambachten komen tot leven in het kunstlokaal.
Vakken
Ontwerpen & Vormgeving
Eindproduct
Meerdere lapjes; geweven textiel, gevilte wol, vellen handgeschept papier en bioplastic, een Macramé hanger en een onderzetter van pitriet.
Goed om te weten
Als jij het leuk vindt om lekker bezig te zijn en dingen te maken, maar vooral ook andere dingen te leren, dan is dit een uitdagende, praktische module.

De speeldoos
Omschrijving
Hou jij ervan om te onderzoeken hoe dingen in elkaar zitten? En vind je het interessant om zelf iets te ontwerpen en bouwen? Dan zit je bij deze module op de goede plek. Je gaat namelijk een eigen speeldoos maken. Nu denk je misschien: “Wat is een speeldoos precies?” Dat gaan we de eerste les ontdekken in museum Speelklok in Utrecht. We zien daar dat er veel verschillende soorten speelklokken en -dozen bestaan die allemaal op een andere manier werken. Je onderzoekt hoe deze klokken en dozen werken en kiest een variant die je zelf gaat maken. In de volgende lessen gaan we in tweetallen bezig met het bouwen van deze speeldoos. Aan het eind van de module heeft iedereen een werkende speeldoos ontworpen en gebouwd.
Vakken
Muziek, Wetenschap & Techniek, Natuurkunde
Eindproduct
Je presenteert je speeldoos en ontwerp aan de klas.
Jaar 3

Maak je eigen ukulele
Omschrijving
Ben jij graag bezig met je handen en vind je het interessant om te ontdekken hoe iets in elkaar zit? Tijdens de module ‘Maak je eigen ukulele’ ga je individueel aan de slag met het maken van onderdelen (uit gerecycled materiaal), het uitzoeken van de natuurwetten rondom snaren en trillingen en bouw je uiteindelijk je eigen werkende ukulele. In de laatste les leer je een liedje spelen op jouw zelfgemaakte ukulele.
Vakken
Muziek, Wetenschap & Techniek
Eindproduct
Je presenteert je eigen ukulele aan de klas
Goed om te weten
Tijdens de eerste les neem je iets mee wat jouw klankkast wordt; denk aan een sigarendoosje, een oud blik of een plastic doosje. Let op: we maken geen gebruik van een bouwpakket, het is de bedoeling dat je (onder begeleiding) zelf alle onderdelen maakt.

Wiskundige schoonheid
Omschrijving
Eerst maak je kennis met hoe wiskunde in de natuur voorkomt. Daarna ga je zelf op onderzoek uit met je groepje hoe je wiskundige schoonheid kan verwerken in jouw eigen kunstwerk. Dit kunstwerk ga je samen maken.
Vakken
Wiskunde, Tekenen/Ontwerp & Vormgeving
Eindproduct
Aan het eind van de module presenteer je met je groepje jouw kunstwerk en proces.
Goed om te weten
Je gaat samenwerken. Deze module is voor leerlingen die wiskunde op een andere manier willen bekijken of voor leerlingen die kunst gaan kiezen.

Plastic Soep
Omschrijving
Misschien heb je wel eens gehoord over de plastic soep? Tijdens deze module kom je meer te weten over het huidige plasticprobleem. Wat zijn de gevolgen van ons plasticverbruik? Hoe erg is dit probleem en kunnen wij dit eigenlijk nog wel oplossen? Hoeveel plastic verbruik jij zelf eigenlijk en hoe kun je dit verminderen? We kijken naar je eigen plasticverbruik, hoe je dit zou kunnen verminderen en hoe je anderen kunt inspireren om dit ook te doen.
Vakken
Aardrijkskunde, Tekenen
Eindproduct
Een visuele vertaling maken van het plasticprobleem, die een ander aan het denken doet zetten. Denk hierbij aan het maken van een filmpje, foto’s of een poster die je samen met een groepje uitwerkt.
Goed om te weten
Draag je graag bij aan een betere wereld of ben je gewoon nieuwsgierig naar het onderwerp, dan is deze module een aanrader.

Liederen van toen tot nu: maak je eigen lied
Omschrijving
Liederen zijn al eeuwenlang belangrijke verhalenvertellers. Van de minstreel in de middeleeuwen tot hedendaagse rappers: allemaal willen ze hun verhaal vertellen met muziek en teksten op rijm. Naast het bestuderen van de muziek door de jaren heen leer je van alles over teksten maken door rijm, ritme en metrum te bestuderen. Daarnaast leer je ook het een en ander over melodie en muziekbegeleiding. Ontdek de verschillende muziekstromingen door de eeuwen heen, leer alles over het maken van een tekst en melodie en maak uiteindelijk jouw eigen lied!
Vakken
Nederlands, Muziek
Eindproduct
Een eigen lied of eigen tekst op een bestaand lied. Dit presenteer je.
Goed om te weten
Je hoeft niet je eigen muziek te schrijven, maar dit mag wel.

Korte film
Omschrijving
Altijd al gedroomd van jouw eigen filmdebuut? Je krijgt de kans om jouw favoriete fragment uit een literaire roman te verfilmen. Je zult merken dat hiertoe een aantal stappen doorlopen moet worden. Hierbij is het handig dat je dit project in een team uitvoert. Allereerst ga je een scenario schrijven voor de te verfilmen scène. Uiteraard ben je vrij om er een eigen (hedendaagse) twist aan te geven. Dit scenario ga je vervolgens zelf spelen en filmen! Daarna ga je aan de slag om het ruwe filmmateriaal te bewerken tot een korte film van maximaal 3 minuten.
In deze module maak je niet alleen iets unieks -jouw eigen korte film- maar leer je ook veel interessante theorie en (vooral) praktijk. Denk hierbij aan het gebruik van allerlei digitale grafische tools.
Vakken
Nederlands / CKV
Eindproduct
jouw eigen korte film inclusief wervende filmposter
Goed om te weten
De 2 beste filmpjes sturen we in naar het NFFS (Nederlands Film Festival voor Studenten)!
Bekijk ook eens de andere talentstromen
Laatste nieuws
Geen nieuwsberichten.