Lezing André Kuipers

Met het ruimtestation vloog André Kuipers 16 keer per dag een rondje rond de aarde. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar. Wél zichtbaar zijn de mondiale uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering, ontbossing, erosie, de gevolgen van verstedelijking. Nieuwe technologieën – van recycling tot aardobservatie door satellieten – zijn noodzakelijk voor een goede toekomst. Na de lezing werd het startschot gegeven voor de duurzaamheidswedstrijd.

André Kuipers (1958) is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts en wetenschapper, maar ook boordingenieur en onderhoudsmonteur. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

 

Foto: ESA NASA

Lees meer over dit bijzondere bezoek

Duurzaamheidswedstrijd

Wat kunnen wij zelf doen om ons in te zetten voor onze aarde? De eerste (kleine) stap is vaak een goede. Alle leerlingen van het Minkema College mochten meedoen aan deze bijzondere duurzaamheidswedstrijd. Het beste duurzame idee voor de school of Woerden won een mooie prijs. 

Bas, Loes en Nora zijn de winnaars van de duurzaamheidswedstrijd

Insecten eten

Met meer mensen op onze planeet is er ook meer behoefte aan duurzame voeding. Insectenvlees zou hier een goede bijdrage aan kunnen leveren. Tussen 8 en 12 april 2019 kregen leerlingen (klas 3 mavo, havo en vwo) in de lessen aardrijkskunde uitleg over insectenconsumptie en konden ze ook het insectenvlees gaan proeven!

Het AD was erbij en nam ook een hapje!

Fotowedstrijd

Welke bijzondere invulling weten onze leerlingen te geven aan het thema van elke maand? 9 maanden lang konden leerlingen een foto insturen die aansloot bij het thema van die maand. Ze mochten daar helemaal hun eigen draai aangeven.

Elke maand werden er twee winnaars gekozen. De jury koos één foto uit en via social media konden mensen stemmen op hun favoriet. De foto met de meeste stemmen was de tweede winnaar. De winnaars wonnen een Bol.com-bon ter waarde van EUR 15,-. Daarnaast werd hun foto tentoongesteld tijdens de expositie in september 2019 in het gemeentehuis van Woerden!

Bekijk de winnende foto's van april

Laatste nieuws

Geen nieuwsberichten.